De FIH heeft wegens haar recente daling in het klassement van de Olympische sporten, beslist om de inbreng van nieuwe regels die de sport attractiever en begrijpbaar maken, te versnellen. De regel die toelaat om boven schouderhoogte te spelen is een van deze regels, waarvan de toepassing in de World League 3 in juni een succes was. De EHF besliste vervolgens begin augustus om deze regel eveneens in het Europees Kampioenschap toe te passen.


Vermits deze regel blijkbaar definitief van toepassing zal zijn begin 2014, heeft de KBHB beslist om deze regel vanaf het begin van de kampioenschap 2013-2014 enkel in Heren en Dames Ereklasse in te brengen.

In functie van het succes van deze regel en voor zover ze door de FIH in 2014 wordt bevestigd, zou de regel ook in andere categoriën in 2014-2015 in te voegen. Dit wordt zo spoedig mogelijk bevestigd.

Regel 9.7 : Wijziging enkel en alleen voor de afdeling Heren Ereklasse en Dames Ereklasse. De spelers mogen de bal boven schouderhoogte spelen, indien het niet gevaarlijk is of niet leidt tot gevaarlijk spel.